O tvůrčím psaní a literárních soutěžích

Buďte odvážní jako Warhol a (možná) to dotáhnete daleko

Kniha Seznamte se: Warhol

Warhol udělal z reklamy umění a stal se ikonou pop-artu.

Andyho Warhola asi znáte. Vytvořil síťotisky Campbellových polévek nebo barevné portréty Marylin Monroe. My spisovatelé (a vůbec všichni jiní umělci) se od něho můžeme inspirovat v jedné věci – v odvaze. To je totiž jedna ze základních ingrediencí uměleckého úspěchu.

Kočka na steroidech jako světové umění?

Nedávno jsem byla na Warholově výstavě v Brně na Špilberku. Zaujaly mě tam jeho síťotisky koček. Jedna z nich vypadala jako na steroidech. Kdyby tam nebyl podpis Warhol, řekla bych, že ji maloval student v prvním ročníku umělecké školy.

Ta kočka není úplně hrozná, ale jako umění mi taky nepřipadá. Nejsem žádný odborník, ale pop-art je uměním pro masy, takže by můj laický pohled neměl vadit.

Od „ošklivé“ kočky to byl už jen krůček k různým úvahám. Jak může být její autor světově uznávaným umělcem? Jak se stane, že je taková věc považována za umění a ne za nepovedenou skicu?

Odpovědí může být několik:

  • Každé dílo není pro každého a jsou lidé, kteří v modré kočce spatřují uměleckou hodnotu.
  • Kočka je slabá výjimka, ostatní díla jsou na mnohem vyšší úrovni.

Určitě vás napadnou i další. Jednoznačně správné odpovědi se asi nedopátráme. Ale vyplývá mi z toho jedna důležitá věc.

citát Andyho Warhola

Na chodbě byly tisky s Warholovými citáty.

Bez odvahy nevycházejte z domu

Pro umělce je klíčové mít odvahu. I když malujete takto divné kočky, pořád můžete být uznávaným nebo komerčně úspěšným tvůrcem.  Ale musíte mít kuráž pustit své nedokonalé dílo do světa. (Snad žádnému autorovi se jeho dílo nezdá dokonalé.) Jinak vás nikdy nikdo „neobjeví.“

Proto je možná i v tvůrčím psaní odvaha ještě důležitější než talent. Když nebude mít geniální spisovatel odvahu poslat svůj román nakladateli, nikdy nebude úspěšný. Naopak „průměrně talentovaný“ autor s pořádným kusem odvahy může dokázat velké věci.

Já vím, je to těžké. Ale mít odvahu je zřejmě nejlepší způsob, jak se prosadit.

Československé kořeny Andyho Warhola

Warholovu výstavu, kde kromě koček uvidíte i jeho známá díla, si můžete prohlédnout do 1. května. Strohé popisky u exponátů mi nestačily a chtěla jsem se o Andy Warholovi dozvědět víc. Proto jsem si o něm půjčila dvě knížky.

PS: Věděli jste, že rodiče Andyho Warhola byli Rusíni z Československa?

konzerva od Warhola

U vstupu na výstavu uvidíte velkou Campbellovu polévku, která patří mezi Warholova slavná díla.

Související články:

I malé příběhy jsou důležité (postřehy pro umělce a spisovatele z výstavy Juana Miró)

2 komentáře

  1. Eva

    Měla jsem stejné myšlenky po navštívení výstavy a taky jsem se pustila do knihy a do dokumentu. Až poté jsem si ho oblíbila, protože jako člověk byl skvělý – otevřený, originální a pořád sám sebou. Myslím, že byl natolik zajímavá osobnost, že ten talent (který i tak samozřejmě měl) šel trochu stranou. Dříve jsem neviděla smysl ve čtyřech obrázcích v různém barevném provedení vedle sebe, dnes mi poskočí srdce, protože si vzpomenu na samotného Warhola.

    • Katka

      Ahoj Evi, to co píšeš, je moc zajímavé. Právě jsem z výstavy měla dojem, že mi dost chybí kontext. Kromě několika životopisných panelů hned na začátku jsem se toho o Warholovi moc nedozvěděla. Jaký to byl člověk? A proč jsou obkreslené konzervy umění? Měla jsem spoustu otázek. 🙂 Zatím jsem přečetla knížku, která je vyfocená v úvodu tohoto článku. Je to „grafický román,“ který lehce stravitelnou formou přibližuje Warholův život. Prozatím nemůžu říct, že bych si ho zamilovala tak jako ty, ale začínám to celé lépe chápat. Ještě mám vypůjčenou knihu Od A k B a zase zpátky aneb Filozofie Andyho Warhola.

      Před týdnem jsem byla ve Van Goghově muzeum v Amsterdamu a tam to měli moc hezky udělané. U některých obrazů byl o něco delší popisek a člověk se z něj dozvěděl víc informací o námětu nebo technice. To se mi líbilo a mohli by s tím začít i tady v Brně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Literární alchymie

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑