Píšete, píšete a najednou vám začne nepříjemně kručet v břiše. Je to docela otravné a pocit hladu vám nedovolí soustředit se na vypjatou scénu, kterou právě dáváte dohromady. Rohlík se sýrem jste měli už ke snídani, obědu i svačině. Vzpomenete si, že máma říkala, že alespoň jedno teplé jídlo denně by to chtělo.
Ale na restauraci nemáte peníze a taky byste tam ztratili spoustu času. Navíc po klasickém českém jídle si akorát tak můžete jít lehnout. Představa, že pak zvládnete svojí hlavou produkovat něco hodnotného, je absurdní.
Můžete si sice zaběhnout na roh k Moldavcům pro kus pizzy nebo sýr v bulce, ale vzpomenete si, že jste chtěli začít jíst zdravě. No snad, že byste si něco uvařili? Ale to taky bude trvat příšerně dlouho!
Než se zvednete od počítače a dojdete si do špajzu pro další rohlíky, chci vám říct, že existující recepty, které se hodí přesně pro tyto chvíle. Všechny je zvládnete připravit do dvaceti minut a rozhodně neodrovnají vaši hlavu na další dvě hodiny.
Proto jsem pro vás sepsala jsem svých pět nejoblíbenějších „spisovatelských“ receptů. Množství je počítáno pro jednu osobu.
Jáhlová kaše
Tohle je naprosto nejrychlejší jídlo z celého článku. Hotové je za pět minut. Hodí se naprosto v kteroukoliv denní dobu a já si ho pravidelně dávám ke snídani. Zasytí, ušpiní minimum nádobí a zvládne ho i naprostý kuchyňský analfabet. Podobné kaše běžně jedli Evropané předtím než poznali rýži a brambory. Pokud tedy píšete historický román, můžete to brát jako exkurz do světa vašich postav.
Ingredience: jáhlové vločky, ořechy, sušené ovoce
Příprava: Odměřte si půl hrnku jáhlových vloček. Porce stačí na plný talíř kaše. Odměřte si hrnek vody a vodu dejte do rendlíku vařit. Až bublá, vsypte vločky a tři minuty vařte a míchejte. To je všechno!
Kaši si ozdobte ořechy a čerstvým nebo sušeným ovocem. Já nedám dopustit na mandle, meruňky a plátkový kokos.
Tip: Pokud máte moc mlsné jazýčky, můžete si kaši dochutit sirupem. Javorový je opravdová mňamka, ale stojí kolem dvou set korun. Levnější variantou je datlový sirup, který seženete kolem sedmdesáti korun.
Tip č. 2: V obchodech seženete i kaše, které se vůbec nemusí vařit. Jen je zalijete vodou z rychlovarné konvice a je hotovo. Připadají mi ale méně vydatné než ty z vloček.
Krémová hrachová polévka
Je extrémně dobrá a zvládnete si ji připravit skoro za stejnou dobu, jako se vaří polévka z pytlíku. Původní recept pochází od Antonie Mačingové.
Ingredience: 400 gramů mraženého hrášku, bazalkové pesto, sůl, pepř, máslo
Příprava: Hrášek dejte do litru vroucí vody. Přidejte dvě lžíce pesta, sůl a mletý pepř. Vařte dokud není hrášek měkký. V původním receptu se uvádí dvacet minut, ale já to vařím asi jenom deset. Přidejte lžíci másla. Rozmixujte tyčovým mixérem.
Tip: Nemám ráda úplně krémové polévky, kde není co kousat, protože mi připadají jako pro důchodce. Proto před mixováním část hrášku vylovím a vrátím ho do hrnce až je polévka hotová. Polévka vystačí na víc než jeden talíř, ale to je v pořádku, protože tak nezasytí. Proto si vždycky přidávám.
Opékaný pohankový salát
Z pohankových vloček jsem si podobně jako z jáhlových pokoušela připravit sladkou kaši. A dobré to vůbec nebylo. Pohanku je totiž mnohem lepší připravovat na slano. Recept jsem našla na stránkách Fitnessguru. Pokud se zajímáte o zdravé stravování, určitě tam mrkněte. Je tam spousta dobrých receptů s krásnými fotografiemi.
Ingredience: pohankové vločky, malá cuketa, mražený hrášek, 5 deka šunky, pepř, sůl, oregano, bazalka, česnek, olivový olej
Příprava: Nakrájejte cuketu na kostičky. V pánvi rozpalte olivový olej a dejte ji tam opékat. Přidejte trochu hrášku. Mezitím za tři minuty podle návodu uvařte pohankové vločky. Až zelenina v pánvi změkne, přidejte na proužky nakrájenou šunku.
Osolte, opepřete, přidejte oregano a bazalku. Až je šunka trochu opečená, vsypte na pánev hotovou pohanku a přidejte dva prolisované stroužky česneku. Dvě minuty spolu opékejte.
Tip: Té šunky je potřeba jen pár plátků, tak nešetřete a kupte si kvalitní.
Kuře s hořčičnou omáčkou
Tento recept je můj vlastní vynález a vznikl metodou pokus omyl. Vlastně těch pokusů moc nebylo, protože už napoprvé mi to mimořádně zachutnalo. Já mám totiž moc ráda hořčici. Výhodu oproti klasickému kuřecímu plátku na pánvi je, že maso zůstane krásně šťavnaté.
Ingredience: kuřecí prso, cibule, olej, hořčice, rýže, sůl, pepř
Příprava: Dejte vařit rýži. Nakrájejte nadrobno cibuli. V malém rendlíku ji na oleji orestujte. Pak ji dejte stranou a do toho samého kastrolu dejte opepřený a osolený plátek masa. Z obou stran ho nechte zatáhnout, aby maso na povrchu zbělelo.
Pak do hrnce nalijte vřelou či alespoň teplou vodu, tak aby bylo maso z poloviny ve vodě. Vraťte cibuli a přidejte dvě lžičky vaší oblíbené hořčice. Já dávám křemžskou. Zamíchejte a přiklopte pokličkou. Duste sedm až deset minut. Občas zamíchejte a případně dolijte vodu.
Tip: Pokud chcete skutečně odlehčené jídlo, nahraďte rýži brokolicí, kterou v páře povaříte asi pět minut.
Tip č. 2: Taky u vás prodávají obrovská kuřecí prsa, která mají 400 gramů a musí snad být z nějakých monster? Použijte jen polovinu masu a druhou si schovejte do mrazáku.
Těstoviny se špenátem
Tento recept spatřil poprvé světlo světa před dvěma lety. Už nevím, jestli jsem ho našla na internetu nebo jde o můj vlastní výtvor. Důležité je, že jsem se tehdy potýkala s přebytkem vlastnoručně vypěstovaného špenátu. Bylo potřeba ho rychle spotřebovat než vyroste do květu a zhořkne. Ale klasický špenát s vajíčkem fakt nesnáším a nikdy jsem ho nejedla. Hledala jsem nějakou vhodnou alternativu a vzniklo tohle.
Ingredience: těstoviny, cibule, česnek, sůl, špenát, olej
Příprava: Dejte vařit libovolný druh těstovin. Moje porce je sto gramů. Nakrájejte cibuli a dejte ji restovat na pánev s olejem. Přidejte špenát. Pokud ho máte čerstvý, otrhejte řapíky a nahrubo nakrájejte.
Pokud kupujete mražený, dejte si pozor, abyste v obchodě sáhli po sekaném a ne po protlaku. Když máte mražený sekaný, dejte odhadem tak šest „kotoučků“ špenátu. Až špenát rozmrzne a cibule je orestovaná, přidejte dva až tři stoužky česneku nakrájené na plátky. Velmi krátce orestujte. Smíchejte špenát s těstovinami a podávejte.
Tip: Špagety si samozřejmě můžete posypat sýrem. Jestli to bude eidam, hlavu vám neutrhnu. Stejně jako všichni z mé generace jsem vyrostla na těstovinách s kečupem a eidamem. Pokud si ale budete dávat parmazán, doporučuji strouhaný.
Já kupuji českou značku Grano Padano. Když si totiž koupím velký trojuhelník sýra, trvá docela dlouho než ho spotřebuji a bojím se, aby nezačal plesnivět. Taky má asi půl centimetrovou kůrku, která se fakt blbě strouhá. Sáček se strouhaným parmazánem mi vydrží asi na tři až čtyři jídla, takže se nemusím bát, že už bude prošlý. Když si to přepočítám na množství, vychází sice o něco dráž, ale pro mě je to lepší varianta.
Tip č. 2: Zbožňuji těstoviny z Lidlu, mají je naprosto nejlepší! Jsou z tvrdé mouky semoliny, jak má správně být. Jsou levné, stojí asi 14 korun. Nikdy se mi nerozvařily. Pokud chcete jíst hodně zdravě, mají tam i levné celozrnné špagety. Stojí zhruba 20 až 22 korun. To je nejlepší cena, kterou jsou viděla.
Edit. 29. 1. 2015: Názor, že těstoviny z Lidlu jsou geniální, mi už asi nikdo nevyvrátí. V sedm hodin jsem dala kukuřičné vrtule vařit a šla jsem vedle do pokoje aktualizovat seznam literárních soutěží. Jen tak náhodou jsem se šla o padesát minut (!) později do kuchyně napít. Voda téměř vyvařená, myslela jsem, že to budu muset celé vyhodit. Čekala jsem, že se vrtule zákonitě musely rozvařit na kaši, ale vůbec! Těstoviny se daly jíst úplně normálně. Ideální stav to sice nebyl, ale rozvařené taky nebyly. Klobouk dolů.
Máte nějaké osvědčené „spisovatelské“ recepty? Tedy takové, které jsou rychlé, a člověk po nich zvládá duševně pracovat? Podělte se v komentářích.
Zbožňuji těstoviny, takže moc děkuji za tip na Lidl! 🙂 Jinak žádné „spisovatelské“ recepty nevedu, jsem ráda, že si vždy dám něco, co je po ruce. 😀
Moc spisovatelských receptů nevedu, protože když jím, málokdy se zvládnu soudtředit na psaní, takže spíš vymýšlím a nebo dělám něco, abych se odreagovala. (Rozumějte dívám se na seriály a nebo filmy.)
Ale zjišťuji, že toho při psaní hodně vypiju. Obvykle si musím na jeden den dát nejméně třikrát vařit plnou konvici vody, abych měla čaj a netrpěla žízní…
Tak to je určitě dobře, že toho tolik vypiješ. Dehydratovanému člověku to prý hůř myslí. 😉
Delavam si kurdsky spenat nebo syrsky peceny lilek, ze ktereho vyrobim pastu k pecivu. Ryzova kase s boruvkami nebo kakki taky vzdy zaujmou chutove bunky a jsou casto doma…
Hm, já asi zůstanu věrná chipsům, stejkům, čokoládě a pizze …. aneb při psaní potřebuji hodně kalorií a z brokolice bych asi pošla hlady 😀 (btw hořčičnou omáčku mám taky ráda, takže to kuře může být fakt dobrý)
Tekutiny:
1/ osvěžovák – dva litry melty se skořicí, mírně mléka,
2/ supercloumák – hrnek horkého mléka a do něj dvě, tři lžičky mňamózního instantního kafe (syn tomu od školkových let říká KAFUČÍNO).
(Ne)obědy:
1/ cuketa na kolečka opékaná na olivovém oleji a špetce koření dle aktuální posedlosti + dobré pečivo s pomazánkovým máslem;
2/ krupicová / vločková kaše se skořicí A (žádné NEBO) s grankem;
3/ bezvaječný / nemoučný bramborák:
brambory nastrouhat na středně hrubém / hrubším struhadle, přidat česnek, majoránku, sůl a na největší pánvi v domě opékat placičky menší než dlaň. (Při správném ladění a vášnivém nasazení je do 20 minut po jídle – i nádobí umyté.)
Díky za tipy, Katko. Jídla, u kterých člověk do dvaceti minut zvládne umýt i nádobí, jsou prostě neodolatelná! 🙂
Tohle je perfektní článek 🙂 Dávám si ho do oblíbených, i když nejsem žádný spisovatel, jen čtenář na plný úvazek…ale i ty občas přepadne hlad :))
Díky Myanmar, to mě těší. 🙂